Frisk luft ger bra sömn
Alla vet att man sover gott i ett sovrum med frisk luft. Små barn och bebisar sover tex tre gånger bättre utomhus så det kan vara god ide att ha extra bra syretillförsel där du ska sova. En god natts sömn i ett välventilerat rum ger muskler, hjärna och lungor en skjuts med syre som påverkar din kropp över tid. Det gör att du kan vakna upp som ditt bästa jag och prestera bättre. Att få sova på ett mysigt sovloft i ett attefallshus kan var ett spännande äventyr för ett barn eller en romantisk tillflyktsort för det unga paret. Bara se till att där finns luft att andas!
Ventilation är viktigt för dig och huset
Ett bra ventilerat hus gör att de som bor där är friskare och piggare. Om det är dålig luftgenomströmning och ventilation är risken större för att det luktar illa, blir fuktskador, mögel- och kvalsteransamlingar. I små hus som attefallshus är det lätt att det blir fuktigt, det är därför viktigt att tänka efter före man bygger sitt hus så man redan från början har planerat för så god ventilation som möjligt. Ett bra tips är att använda byggmaterial som minskar det farliga ämnen som kan finnas i luften inomhus. Det går även att isolera byggnaden på ett sådant sätt att den släpper igenom viss luft.
Olika lösningar för attefallshus generellt och för sovloft specifikt
Det finns en rad olika lösningar på hur man får bra ventilation. Det första man kan göra om man misstänker att man har dålig luft är att kolla på de ventiler och don som finns. Är de stängda eller smutsiga kan man öppna och rengöra dom.
I andra hand får man kontakta en fackman för att installera ett nytt ventilationssystem eller reparera det som redan existerar. Det finns en rad typer av ventilationssystem som alla kan passa för små hus. Nedan kommer en redogörelse för dessa olika system. Dock är det viktigt att rådgöra med en professionell expert innan man bestämmer sig och installerar ventilation.
Självdrag - vanligt på gamla hus
Självdrag fungerar så att man utnyttjar luftens naturliga sätt att röra sig. Den varma luften stiger och tar sig ut genom olika kanaler som en skorsten eller ventil. När den kalla luften i sin tur stiger så skapar det ett undertryck och luften utanför huset kommer in genom luftventiler, tex smala spring vid fönstren. Detta bygger på att det är kallar utomhus och varmare inomhus så på sommaren fungerar inte detta alls.
Mekaniska lösningar, med och utan värmeåtervinning
Det finns olika typer av mekaniska lösningar med frånluft samt till- och frånluft, där fläktar forstar ut och in luften. De går att koppla ihop dessa lösningar till ett större värmeåtervinningssystem. Värmeåtervinningssystemen gör den mekaniska lösningen till ett mer energisparande alternativ där man får stor kontroll på ventilationen och inomhusklimatet. Den mekaniska lösningen med värmeåtervinning kan dock vara lite dyrt och komplicerat för ett litet attefallshus. Fläktarna låter också vilket kan vara ett störningsmoment.
Decentraliserad ventilation
Ett tredje alternativ är decentraliserad ventilation. Det fungerar så att istället för att fläktarna och värmesystemen är ihopkopplade genom rör så är varje fläkt som en egen station där varmluften inifrån huset blåses ut efter att den värmt upp en keramikplatta i fläkten, när fläkten sedan ändra riktig och blåser in utomhusluft värms den först upp av den här keramikplattan. På så sätt behåller man värmen men får in frisk luft. Man väljer själv hur många fläktar man vill ha.
Andra inlägg
- Bygga Attefallshus på en ö i skärgården
- Klätterväxter som är vänliga mot fasaden
- Tips på fällbara möbler för kompakt boende
- Kan man ha källare i Attefallshus?
- Solceller på Attefallshus
- Korrekt avrinning och dränering för Attefallshus
- Regler och lagar för uppförande av redskapsbod
- Regler för kolonistugor
- Grönt tak på Attefallshus