Är du intresserad av att bygga en redskapsbod på din tomt och vill veta mer om vilka lagar och regler som finns kring detta? Vi kommer här att gå igenom vad som gäller.
En redskapsbod skapar en större ordning för dig som husägare. Det blir en byggnad vigd åt förvaring - vem behöver inte det? - och där du kan placera allt från cyklar, grill och vidare till alla trädgårdsprylar. Utöver detta så får du även en byggnad som, rätt byggd och rätt placerad, ger din tomt ett lyft och som därigenom också bidrar till en ökat trivsel.
Att bygga en redskapsbod eller att köpa en nyckelfärdig sådan måste emellertid följa vissa regler. Den räknas som en friggebod och inom reglerna för en sådan byggnad så kan du som husägare slippa ett bygglov för att resa den. Detta givetvis förutsatt att du också håller dig till de lagar och regler som finns. Dessa stipulerar att du måste bygga din redskapsbod om maximalt 15 kvm och där höjden max får ligga på tre meter från mark till taknock.
En annan viktig regel att förhålla sig till handlar om att en redskapsbod ska vara fristående. Du kan alltså inte bygga den på den ordinarie huskroppen. Det senare är viktigt även sett till att en redskapsbod räknas som en komplementbyggnad. Vilket innebär att du inte kan köpa en tomt och resa en redskapsbod utan att det först och främst finns en ordinarie byggnad på tomten i fråga. Samma sak gäller för övrigt för det populära Attefallshuset.
Regler att ta hänsyn till vid resande av redskapsbod
Det finns även regler att ta hänsyn till gällande en redskapsbod. Om du planerar att bygga den närmare än 4.5 meter från tomtgränsen så kommer det att kräva ett godkännande från den granne som påverkas. Detta godkännande ska vara skriftligt.
Gällande färg, form och utseende så bör man utgå från hur det ordinarie huset ser ut och även titta på området i det stora hela. Att bryta av med en mer dynamiskt färg kan vara en kul tanke på idéstadiet, men på det stora hela så blir det sällan särskilt bra. Redskapsboden ska, helt enkelt - enligt gängse regler - ha ett lämpligt utseende sett till detaljplanen som finns i området. Ett bra första steg att ta är att alltid kontakta Byggnadsnämnden i den kommun man bor för vidare information om vad som gäller.
Andra inlägg
- Bygga Attefallshus på en ö i skärgården
- Klätterväxter som är vänliga mot fasaden
- Tips på fällbara möbler för kompakt boende
- Kan man ha källare i Attefallshus?
- Solceller på Attefallshus
- Korrekt avrinning och dränering för Attefallshus
- Ventilation på sovloft – en guide
- Regler för kolonistugor
- Grönt tak på Attefallshus