Ett attefallshus är en byggnad som man kan bygga utan bygglov. Numera kan man också bygga i hela 30 kvm och genom detta få en byggnad på tomten som kan användas för boende, som exempelvis garage, som bastu och spa - eller till egentligen vad som helst.
Den smidiga byggprocessen har gjort attefallshuset till en vanlig förekomst hos svenska villaägare och, som sagt, det breda användningsområdet ligger även det bakom. Har man möjligheterna att bygga ett attefallshus så är det definitivt en bra idé.
Gällande just användning så ska vi här titta närmare på ett område som även det intresserar många - nämligen odling och trädgård - och på hur man kan kombinera detta med ett attefallshus. Vi ska här nedan ge dig tips om hur du ska tänka om du vill använda ditt attefallshus även som ett slags växthus och för vilka växter det passar för. Enligt följande:
- Kryddväxter. Att odla kryddväxter i ett attefallshus ger många fördelar. Dels är det snyggt och tilltalande för ögat, dels sprider det en underbar doft inne i byggnaden och dels handlar det också om en enkel skötsel och en lätt uppstart. Allt du behöver är några krukor med dräneringshål samt bördig jord i dessa. De kryddväxter som du kan odla är exempelvis basilika, mynta, persilja, koriander och timjan. Dessa bör placeras nära ett fönster för maximal effekt.
- Bladgrönsaker. Bladgrönsaker är, precis som kryddväxter, enkla att sköta och de växer dessutom snabbt - samtidigt som de har en förmåga att förgylla varenda måltid. Vad sägs om exempelvis Pak Choi, bladspenat och ruccola? Perfekt att placera på fönsterbrädan i attefallshuset.
- Ätbara blommor. Viol, gurkört och ringblomma är tre exempel på blommor som är både vackra - och som går att använda för matlagningen. Vad gäller dessa så solljuset en avgörande faktor och ett tips är att använda en växtlampa för att maximera effekten.
- Fruktbärande växter. Små, fruktbärande växter är perfekta för attefallshuset. Har du drömt om att driva upp egen chili så har du ett perfekt forum för detta. Samma sak för körsbärstomater. Med rätt ljus kan återbäringen bli enorm i varje kruka!
Tänk på följande om du ska odla i ditt Attefallshus:
- Ljus. Ljuset är avgörande för all typ av odling och om du har sämre ljusinsläpp så är växtlampor ett bra sätt att få igång växtligheten.
- Värme. Temperaturen bör ligga mellan 18-25 grader och om du tänkt dig att odla även under vintern så bör ditt attefallshus således vara uppvärmt och vinterbonat. För rätt fuktighet kan du också med jämna mellanrum ställa in en luftfuktare under vintern - detta då luften är torrare då.
Andra inlägg
- Bygga Attefallshus på en ö i skärgården
- Klätterväxter som är vänliga mot fasaden
- Tips på fällbara möbler för kompakt boende
- Kan man ha källare i Attefallshus?
- Solceller på Attefallshus
- Korrekt avrinning och dränering för Attefallshus
- Regler och lagar för uppförande av redskapsbod
- Ventilation på sovloft – en guide
- Regler för kolonistugor